lauantai 25. marraskuuta 2017

Putki

Suuri putki seurailee tienpiennarta. Se jatkuu jonnekin kauas eteenpäin. Sinne jonnekin asuinalue Teremki I:n suuntaan. Siellä niitä on yksi. Sellaisia betonisia kerrostaloja vieri vieressä, betonilaattoja jonoina ympäriinsä ja asfalttipihoja. Tavallinen lähiö täälläpäin. Yöllä Teremki I on kuin New York pimeydessä loistavine valoineen ja kuviteltuine pilvenpiirtäjineen ja mainoskyltteineen. Salaperäinen ja kiinnostava. Päivänvalo paljastaa harmaita mielikuvituksettomia, yhteneviä kerrostaloja, joiden tillet putoilevat katukiveykseen. En mä itse ole nähnyt livenä yhdenkään putoavan, mutta seinien tiileyksessä on koloja, joissa joskus kuitenkin, luulisin, olleen tiiliä myös, vaikka eihän sitä tiedä, jos taloista tehdäänkin tahallaan vanhan näköisiä. Antiikkisia taloja ja kalliita asuntoja?

Siis tähdentäisin, etten mä ole siellä henkilökohtaisesti käynyt, enkä tiedä, että joku tuttukaan siellä kävisi. Vaikka, jos oikein muistan, Ville asuu siellä, mutta emmä sen luona ole vieraillut. Ja Villeki on tätä nykyä Tsekeissä. Sain siltä sähköpostia. Se tekee siellä jatko-opintoja. Haluaa kai tohtoriksi. Samanlainen se on kuitenki kuin muutki. Talot vaan hiukan vaihtelee asuinalueittain, kait niitä suunnittelee eri insinöörit ja arkkitehdit. Siitä huolimatta mä tiiän tasan tarkkaan millasta siellä on. Asfalttinen takapiha ja sellane betonista kyhätty kiipeilyteline, jonka sivuissa on isoja reikiä ja jonka päälle voi kiivetä. Ne on sellaisii riemukaaren pienoismalleja. Jos tippuu, on alla rakoileva betoni. Tulee parempia ja varmempia kiipeilijöitä. Ehkäpä. On siellä sen lisäksi keinukin. Yksi kolmea kerrostaloa kohti, kuten riemukaariakin. Jossain talojen keskellä on lastentarha ja voi olla ala-astekin. Kauppa on suljettu asiakkaiden vähyyden ja kaupan kannattamattomuuden vuoksi. Asukkaat kun tekee ostoksensa työmatkallaan keskustasta kotiin. Jokunen kioski löytynee, jottei ihmisiltä viina ja tupakit lopu. Ne on niitä kioskeja, missä myyjä on töissä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Istuu siellä ja lukee kirjaa, jotain klassista luulisin. Tai sitten niitä värikäskantisia rakkausromaaneja, joita myydään ympäriinsä kaduilla sellaisten kokoontaitettavien pöytien takaa. Kadunkulmissa niitä on yleensä eniten sekä metro- ja alikulkutunneleissa.

Löytyy tästä läheltä, yllätys yllätys, myös Teremki II. Luvun yksi jälkeen tulee kaksi. Osaavat ne insinöörit ja kaupunkisuunnittelijatkin laskea. Säästyvät nimienkeksimisvaivalta. Sama pätee katujen kanssa. Samat kadut, mutta eri kaupunki. Kadunimien kanssa voi tehdä vaihtokauppaa. Se on sellaista käytännön yhteistyötä kaupunkien välillä. Teremki II:ssa mä olen jopa käynyki. Antin kanssa käytiin kerran torilla. Antti haki keittoaineksia ja minä lähdin muuten vain. Siellä on sellane melkein normaali ruokakauppaki. Kohtuullinen tuotevalikoima ja itsepalvelu. Takas tullessa kierrettiin Hippodromin kautta, sieltä kun löytyy kioskikoppeja, joista saa nuudeleita, pesuaineita ja muuta tarpeellista. Löysinki sieltä jotain järkevää. Niin, ja ostin Elsan Valtameren kasetin, kun siinä on se kiva biisi, jota soitetaan päivittäin radiossa. Se, jossa lauletaan, että "vain siellä, missä meitä ei ole...". Siis tuolla tavalla jotakuinkin se kertosäe menee. Sellane rallatus.

Siinä Teremki II:n ja meiän kodin välillä on sellanen epämääränen purontapanen. Sellanen likane ja osin kuivunu. Siinä puron Teremki II:n puolella on vedenottopiste, josta me käyään hakemassa kraanavettä puhtaampaa tavaraa. Niin siis mulle on sanottu, että se olis parempaa. Kait siinä on vähemmän raskasmetalleja tai jotain. Ei mulla kyllä ole mitään tietoo, mistä se vesi tulee tai minkälaista se todella on. Enkä mä mielenrauhani vuoksi haluakaan tietää. Koska, jos se on ihan sitä samaa, mitä mä sitten teen? Parempi luulla ja olla tyytyväinen. On jotenki kiva aatella, että tässä sitä aattelee omaa parastaan, kun ei ota vettä suoraan kraanasta, vaan hakee sen sieltä vesipisteestä. Ja teekin tuntuu heti maukkaammalta. Siis emmä sitäkään vettä kylmänä juo, vaan kuumana ja hyvin keitettynä. Pitäs kyllä aina jättää pohjat kokonaan juomati, mutta se vaan tuppaa unohtumaan. Ja oisha siinä jo vähä liioittelun makua.

Niin tää putki. Mä olen tämän asian ymmärtänyt niin ku niin, että tää putki lähtee sieltä Hollin aukion kohdalta ja jatkuu tästä vielä sinne jonneki Teremki I:een. Siellä Hollin aukion lähellä on niitä pikku lampia, joista yhessä mä olen joskus uinukki. Joessa ei oikein uskalla, eikä järvissä muutenkaan. Noissa lammissa pitäs veden olla  ihan sellasta suht terveellistä. Sieltä jotkut hakee juomavetensäki, kun jonnekin maaperään on porattu putki ja sitä vettä sieltä valuu ja on se vesi jo ihan juotavan makuistakin. Kerran kokeilin. Hullun puuhaa varmaankin, mutta kun oli jano ja muuta ei ollu tarjolla. Tästä suoraan sinne lammille on joku 3 kilometrii. Sinne voi mennä ton messualueen ja puiston läpi tai sitten maatalouskoulun ohitse. Siellä voi nähdä hevosiaki, kun ne käy siitä koululta siellä lammilla ratsastelemassa, kun siellä on polkuja ja sitä mettää, tai sellasta metän tapasta pöheikköä. Niitä lampia on siellä kolme tai neljä, se vähän riippuu, miten laskee. Siellä me oltiin viime keväänäki juhlimassa Eurooppa-päivää. Meillä oli siellä notski ja pojat paisto siinä läskiä. Onneks mä ja Eeva oltiin tehty kanssa salaattia ja sitten leipää oli paljo, niin en mäkään jääny nälkäseks. Innostuttiin siinä sitte ikäväksemme tai oikeemmi Eevan ikäväks leikkiin sellasella lapsille puuhun kyhätyllä liaani-käsipuu -systeemillä, jolla pääsee keikkuun korkeuksiin alaspäin vievän rinteen päälle. Aika mahtava fiilis! Ja vatsasta ottava. Jännittävä. Tietenki se Eeva meni ja tippu. Pitihän se jolleki käydä. Ja nilkka meni. Pojat sen sieltä sitten kantovat takasin. Vuorotellen olkapäillä ja reppuselässä. Ja ambulanssi vei sairaalaan kipsattavaksi. Se on kesäkuumalla aika ikävä se kipsi. Arvelisin. Ei mulla ole ikinä mitään kipsiä ollu.

Se kesä oli kuuma. Asfaltista hehku sellasta tukahduttavaa lämpöä ympäri kaupunkia. Pari askelta ja hiki valui noroina raajoja pitki. Sillon olin kyl tyytyväine, että asun yhessä näistä betonimöykyistä. Sisällä oli viileetä. Jos jättäisivät vielä näistä taloista ikkunat pois, niin kesällä olis kotona ihan maanmainiota. Helpottashan sellane systeemi sitä niien ikkuna- ja ovikolojen mitottamisvaikeuttaki, kun niien kuitenki pitäs periaatteessa jossain määrin täsmätä ikkunoiden ja ovien karmien kanssa, ettei ihan kauheesti jäisi sitä tilkittävää. Siis niitä rakoja, joita sitten syksyllä teipataan ja liisteröidään, kun lämmitys ei vielä ole päällä ja syystuuli puhaltaa suoraan sisää. Niin ei jäis sitte mitään tilkittävääkään. Taloissa vois olla vaan alaovi ja sitten asuntojen seinille vois rakennuttajan puolesta kiinnittää sellasii maisemakuvii. Ne maisemat varmaan olis kauniimpiaki kuin mitä ikkunasta nykysin näkyy. Meiän ikkunasta ja parvekkeelta näkyy nimittäin vaan toinen vaaleenpunane seinä lohkeilleine tiilineen ja parvekkeineen. Se on sitte ikävää, kun sieltä vastapuolelta näkee meille suoraan sisään. Ei uskalla "olkkarissa" vaatteitaan vaihtaa. Sekin ongelma katois siinä samalla. Ei tarttis asiaa edes miettiä, saatikka sitten koko ajan verhojen kanssa venkslata. Eihän sitä tiiä, joskus mennään varmaa siihenki, kun lasista tulee liian kallista tälläsen tavallisen väen taloihin. Että ei enää kannata jättää niitä aukkoja. Ehkä sitä ei sillon edes enää asunnosta poistuta, kaiken saa virtuaalina suoraan olohuoneeseen. Tai eihä niitä huoneita edes sitten tarvii olla, ihan vaan sellasii inoi koppei, jokaiselle yks, jossa sitten vietetää se elämä. Tai sitten jotain Matrixin tyyliin. Ravinto suoraan suoneen ja kokemukset aivokuoreen.

Tän putken näkee aina sillon, kun ottaa metroasemalta johdinauton dösän tai reittitaksin sijaan. Johdinautot tuovat nimittäin tähä messualueen tuntumaan. Mä en kyl niillä kovin usein kulje, kun dösä vie lähemmäs ja sitten noilla reittitakseilla pääsee ihan kotiovelle asti. Se on vaan niin käytännöllistä. Että hyppää siinä metroasemalla siihen taksiin ja kymmenen minuutin päästä on kotona. Ne menee siis tuolla ihan toista tietä pitkin. Tästä pohjoseen. Mä siis asun tästä putkesta vähän matkaa pohjoseen, tuolla samansuuntasen tien varrella kuten tää, mitä tää putki seurailee. Niistä dösistä ei kyllä aina tiiä, kun jotku kuskit ei kuljeta päättärille asti, vaan haluu jättää siihen kaupan viereen, missä on eka dösäri. Että se on vähän sellasta riskipeliä, pääseekö niillä perille. Mutta voihan sitä aina sitten käydä siinä kaupassa, vaikka sieltä ei kyllä löydä yhtään mitää ostettavaa, kun mä vein sieltä puoltoista vuotta sitten viimesen juomavesipullon. Se oli niitä viiden litran pulloja, joissa on sellasta tavallista juomavettä, ilman suolaa ja hiilihappoa. Sen jälkeen niitä on ollu sieltä turha kysyä. Sen kaupan vieressä on kyllä kans pari kioskia. Niistä ny ainaki voi aina jotain ostaa, kuten suklaata, vessapaperia tai capuccinoa, joka tuodaan jostain, jossa on vielä halvempaa ja vielä surkeempi maku asukkailla, joten ne on sitten sitä luokkaa ne pussicapuccinot. Kyllähän sellane joskus menettelee, mutta ei ne tosiaakaan ihan tavallista ja perinteistä kahvia voita, jota kämppis toi kotoa, kun siellä kävi ja jota mä suodatinpussin läpi valuttelen aamusin kuppiini.  

Mutta siis, jos mä meen johdinautolla, kuten joskus teen, niin mä yleensä seuraan sen koko matkan metroasemalta tähän messualueen kulmalle, meiän pysäkille, tota putkea. Se on jotenki niin hauska, kun se poukkoilee tien mukaan ja mäkeä ylös ja alas. Ja sen yli kulkee noita portaita, kuten tässäki kohti. Sellasii metalliportaikkoi, joiden askelmis on sellasii salmiakkikuvioit ja putken päällä on pieni tasanne. Tässä kohti niissä on vaan kolme askelmaa, mutta tuolls takasinpäin ne nousee sieltä alhaalta talojen tasalta ylös tän tien tasalle, putken päälle vielä ja siitä sitten muutama askelma alas pysäkille. Siinä on nimittäin siinä tien oikealla puolella yhessä kohti sellane rinne alas taloille. Ja matkaki menee jotenki sutjakkaammi, kun on jotai vietettä. Eikä tarvii kattoo sitä porukkaa. Voi ajatella jotai ihan muuta, ku sitä, että jonkun kyynärpää on puolitiessä selän ja vatsan välillä ja sitä riippuu jossai lattian ja katon välillä, koska katonrajassa olevat tukitangot on todellaki siellä jossai katonrajassa. Mutkissa se matkustajamassa jotenki aina kaatuu mun päälle. Niin, kun seuraa tätä putkea, unohtuu ja hetkessä onkin jo tässä kotipysäkillä.

Jos tästä menee kotiin, niin pitää ylittää tää putki. Kotiin tästä voi mennä kahta reittiä. Yleensä tästä suunnasta mä kuljen tosta yliopiston rakennuksien oikeaa puolta, siis niin ku niiden etupuolta, kun siinä samalla voi kattoo, jos on tuttuja pelaamas tossa kentällä jalkapalloo. Mä käyn nimittäi tuolla meiän toisessa siivessä asuvien kundien kanssa pelailemassa futista viikonloppusin. Niistä kundeista jotku jopa kättelee mua. Se on aika kiva, että ne niinku suhtautuu muhun kuin tasavertaseen. Se on nimittäi tosi tyhmä olo, kun seisoo poikakaverin vierellä ja sen tuttuja tulee siihen, kättelee sitä ja heilauttaa mulle jotenkin tyhmästi kättään, sen kummemmin huomioimatta. Siinä tuntee olonsa kyllä todella ulkopuoliseks. Se on kyllä ihme tapa. Käsittämätön juttu, miten niin voi olla! Että, miten se tällane menettely on kehittyny. Että, jos oot nainen, sua ei kätellä. Kyllä siinä vähemmästäki pieni feministi herää sisällä. Välillä nää futaajat on kyllä jo vähä liian tasavertasii, koska mä lennän ku leppäkeihäs, jos mua vähän kovempaa töytäsee ja kyllä ne välillä töytäseeki. Poikakaveri kyllä vähän kattoo mun perään, etten ihan tuuliajolle joudu. Ei se siis mitää kostaan rupee, eihän mun pakko ole pelata, vaan pelaan, ku ite haluun, mut kattoo sillai, että ei käy mitää pahempaa. On mulla jalka vääntyny ja revähtäny ja sellasta pientä, mitä pelatessa ny yleensäki käy. On se välillä kyllä vähä orpoo ainoona tyttönä äijien kanssa pelata.

Ne on noi yliopiston rakennukset aika karseita. Mä en niistä pidä. Kait ne on sen arkkitehdin mielestä olleet mahtavan upeita ja hienoja. Toi tyyli on just sellasta megalomaalista liiottelua. Että suurta ja mahtavaa, niin tavallinen kansa tuntee ittensä pieneks ja avuttomaks ja turvautuu tyytyväisenä valtiovallan armonpaloihin ja pompotteluun. Vihaks pistää tuollane. Mutta hiljaa se minäki olen. Emmä ole tuolla eduskunnan kulmilla heiluttamassa nyrkkiäni ja huutamassa oikeuksieni perään. Täällä mä hiljaa hoidan omat asiani enkä valita. Opiskelen ja olen tyytyväinen, että saan syödäkseni. Energiaakaan ei oikeen ole sellasee yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen. Ei sitä pitkän päivän päälle jaksa väsätä kampanjoita ja vaahdota. Kun tällee vaan olelee, ei joudu hankaluuksiin ja ehtii lepäämäänki sillo tällö. Hiljaa hyvä tulee. Vaikka kyllä sitä aina välillä aattelee, että mitäköhä mun lapsilla tulee tuo elämä oleen, ku jos se nykyäänki on tällasta, niin miten sitten parinkymmene tai jopa viidenkymmene vuoden päästä. Että, kun ei nää muutokset tätä oikeen parempaan suuntaan ainakaan vie, en mee myöskään sanomaan, että ne kaikki olis ainoastaan huonompaan. Jos hyvin käy, niin se elämä on sillonki tällästä samanlaista ja tavallista. Mutta voi se kääntyä huonompaanki. Ehkä elämää ei ole ollenkaan. Niinkin voi käydä. Eikä sekään mikään yllätys ja ihme olisi. Ei siihen mitää katastrofeja tarvita. Tätä samaa vaan, niin kyllä nuo puut ja muut kuolee ja me siinä sivussa sitte niien viimesten mukana kadotaan. Parempi niin. Mutta hiljaa siitäkin on oltava.

Yliopiston jälkee siinä täytyy sitten mennä sellasen parkkipaikan poikki. Siellä välillä hengailee viereisen sotilasakatemian poikia. Ja on siinä joskus joku autolla-ajoaki harjottelemassa. Tosiaan, siinä meiän kodin takana on se sotilasakatemia, jonka pihalla ne pojat seisoo joka aamu puol kymmene rivissä ja soittaa torvimusiikkia ja sitten ne komentajat huutaa ja pojat takas. Sitte kevään lopussa ne kaikki on siellä parhaat univormut päällä, sellaset valkoset ja sukulaiset tulee kattoo, kun pojat valmistuu. Muulloin niillä kundeilla on aina se maastopuku päällä ja mikä lie piretti päässä. Ne käy nimittäin keskustassa samalla dösällä joillai tunneilla, käy joitai niistä siinä meiänki rakennuksessa. Kai ne on niitä samoja kundei kanssa ne, jotka vartioi siinä yliopiston keskustan rakennusten sisäänkäyntien luona ja tarkastelee opiskelijakortteja, ettei pääse ylimääräsii sisää. Se homma on kyllä outoo, koska jos ei oo välitunti, ei ne tyypit välitä pätkääkää, kuka siitä kulkee sisään tai ulos. Tarkotus jää kyllä mun mielestä aika puolitiehen siinä hommassa.

Noien rakennusten toista puolta mä sit yleensä tuun tähä suuntaan. Nää reitit erkanee siinä parkkipaikan jälkeen. Siitä mä meen niinku tietä pitkin ja sitte sellasen omituisen kaapelisysteemin ali ja tosta ruohikon poikki tähän putken tykö, jossa täytyy ahtaa ittensä kiviaian ja putken välistä toiselle puolelle, että pääsee näille portaikoille ja niitä pitkin yli. Vois sitä kyl kans jatkaa sitä tietä pitkin sinne oikeelle päin, jossa se tie leikkaa tän putken. Siinä kohti putki on vedetty maan alle, kuten yleensäki niissä paikoissa, joissa se risteää teiden kanssa. Niin siitä pääsee kans kätevästi. Mutta tost ruohikon poikki on lyhyempi. Tännepäi mä tuun kyl lähinnä vaa sillo, kun meen juokseen. Mä käyn nimittäi juoksees tuolla messualueen takasessa metässä, tai mikä lie puisto se nyt on. Yleensä mä juoksen sellaset nelkyt minuuttii, mutta joskus kauemminki. Iltasin mä käyn sitte, jos on jo pimeetä, niin tossa kentällä juoksees sitä rataa ympäri. Se on kyllä aika puisevaa, mutta voittaa raiskatuks tai hakatuks tulemisen. Kentällä mä kyl sit juoksen lyhyemmin, jotai puol tuntii. Siinä messualueella porukka kyllä välillä kattoo mua tosi kummissaan, että “mitä toi muija oikee luulee?” tyyliin. Jotkut "kovikset" on joskus huutanu mulle jotain "hopi hopia". Naurettavaa, sanon minä.

Tuolla messualueella on kanssa sellane hirvitys. Antti meiät, mut ja Eevan sinne houkutteli. Ei sen kyllä tarvinnu kauheesti maanitella, kuha kerran sopivana aurinkoisena päivänä asiasta mainitsi. Se on sellane vanha vesitorni. Se on täältä kattoen sillai viistosti vasemmalla. Siis, kun tosta menee eka ton portin läpi ja sitten sitä kävelytietä suoraa sinne mettälle päin ja sitte lähteeki sitä yhtä tietä vasemmalle, niin sitte sen tien oikeella puolella on siellä puitten seassa sellane punatiilistä rakennettu torni. Kai se on jotai 30 metriä. En tiiä. Toi on siis iha vaa päästä vetästy heitto. Se oliki muuten vappupäivä. Tuli yhtäkkiä jostain mieleen. Vappu tais olla sillon sunnuntaina tai sitte se oli lauantai. Me ei kuitenkaa menty pelaan futista, kuten oli tarkotus ja Eeva siinä sitte tuli keskustasta takas, kun se kävi siellä marssilla, niin sitte me lähettiinki sinne tornille. Päivä oli sellane keväisen aurinkoine. Siinä tornissa on sellane ovi siihen sisäpuolelle, jossa ei ole lattiaa, vaan maapohja vaan siinä. Sit siitä lähtee alhaalta seinän viertä ylöspäin sellaset betoniportaat, jotka on siinä seinässä kiinni. Niien portaiden välit on aikas suuret ja niitä ei kannattele mikää muu, ku se seinä, se liitos. Sellane ruosteine rautakaide myötäilee portaita. Ne portaat kiertää sitä seinän viertä ympäri kohoten hissukseen ylöspäin. Meiän tarkotus oli tosiaan kiivetä sinne ylös. Aluks se oli sellasta iha ok. Siinä sitä vaan pysytteli jotenki siinä seinän vierellä, eikä kattonu alas, eikä tosiaankaa ottanu siitä kaiteesta kiinni. Antti siinä kiusotteli meitä matkalla. Me sanotaan sitä tornia “pelon torniksi”. Kyllä siinä rupee miettimään, että tässäkö tää nyt sitten on. Putoan ja se on hei hei. Sitä on vaan voitettava pelkonsa, kohdattava se ja naurettava silmille, sillai siitä selviää. Ja se halu voittaa omat pelkonsa saa myös tekemään, on niinku näytettävä ittelle, ettei toi pelko hallitse mua, vaan minä olen se hallitsija tässä ruumiissa. Ylhäällä joutuu vielä kiipeen sellasesta luukusta sellasia heiluvia rautatikkaita pitkin ylös tasanteelle. Se tasanne kiertää tornin sisäpuolella ja siitä menee tikkaat sinne vesisäiliöön, joka on muuten tyhjä. Ei sitä siellä enää huomaa, että olis jotenki huteralla pohjalla ja ei siellä sitte enää kauhistuta. Siellä on vaan paljo seinäkirjotuksii ja joitai pullosiruja. Perjantaikännien vetopaikka varmaankin. Kaikista tornin ikkunoista on lasit särkyneet tai särjetty. Sieltä näkyy sinne kauas Hollin mettän yli. Jossain näkyy observatorion kupolikatto. Ja keskustan suunnassa siintää joki ja kellotorni. Siitä sisätasanteelta pääsee myös ulkotasanteelle ja se on jo jotain. Sellasii niitä portaita leveempii betonilaattoja, jotka ulkonee suoraa siitä tiiliseinästä. Ja taas sellane ruosteine rautakaide siinä "tukena". Munha oli tietty itteni voitettava ja mentävä siihe ulos. Tuuli tuntu tosi voimakkaalta. Ja jalat ei tahtonu liikkua. Ja pää sano, että mieti ny vielä. Mä liikuin sillai kädet siinä tiiliseinässä visusti kiinni ja vartalo kanssa mahdollisimman likellä sitä seinää ja sitte sellasii nopeita ja päättäviä askelia eteenpäin. Puolitiessä ei enää ollu mitää mieltä kääntyä takas ja se tuntu yhtä kauheelta ku jatkaminen, jote jatkoin. Ja kiersin sen kokonaan! Ja mitäköhä mä todistin ja kenelle? Olis se ollu aika noloo, ku vanhemmat ois saanu tiedon, että teiä tytär kuoli, ku se kiipes sellasee tornii, minne kiipeemine ei ollu sille tarpeellista ja sitte se vielä kiersi sen tornin siellä ylhäällä sellasii hataroita betonilaattoja pitki, joista yks sitte pragas ja se teiän tyttö tippu maahan ja kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan. Kyllä se kävi mielessä. Useamman kerran. Siinä on vaan otettava sellane asenne, että jos se on tässä, niin sitte se on, enkä minä sille sitte mitää mahda. Sillai mä mietin, ku piti tulla sieltä tornista alas. Mun vatsaan otti. Ja Antti seiso siinä meistä ensimmäisenä, eikä päästäny meitä laskeutuun ja mulla tuli iha kauhee pakonomane tarve päästä sieltä pois ja vatsassa hölsky ja jalat tuntu pettävän ja mä aattelin, että tässä se on. Rauhotuin vasta sitten hiuka alempana, ku hyväksyin, että jos se on tässä, nii sitte se on. End of story.  

Käytii me siellä sitte uudestaanki. Valokuvia ottamassa. Sillo ekalla kerralla se kuitenki oli se "pelon torni". Ei sitte enää toisella vatsasta sillai ottanu. Mutta sillon ekalla kerralla, ku päästiin alas, niin päätettiin siitä paikasta lähtee tutkimusretkelle sinne Hollin mettään ja kulkea sen läpi observatoriolle. Otettiin siellä tornissa ylhäällä sellane summittaine suunta, jota sitte lähettii siellä alhaalla seuraamaa.  Se mettä on siellä lähinnä lehtipuuta. Lehdet peittää sitä maata pehmeenä mattona. Siellä ei ole mitään kummempii mäkiä, vaa sellasii suunnassa kulkemista hämääviä kumpuja toinen toisen perään. Ja todella hämäävää oli se, siinä iha vanhaa suunnistajaa vedettiin halpaan, ku kesken kaiken meiän edessä oli aita. Sellane tavalline, pylväistä ja niien väliin vedetystä rautaverkosta koostuva aita. Toisella puolella oli jokin kumma talontapane. Sellane hyljätyn näköne valkotiiline talo, jonka takapiha muistutti kaatopaikkaa. Ruvettiin epäilee, että oltais sittenki kuljettu hiuka ohi tai vääri, ku ei millään saatu päähä, että mikä kumma se tämä voisi olla. Observatorio se ei ollu. Mieleen siinä sitte muistu, että jossai sielläpäin on kyllä se joku sairaala, jonne se joku bussiki kulkee. Me kiivettiin yli kattomaan. Tönön takaa paljastui tosiaan sairaalan piha-alue. Siinä yks niistä dösistäki tönötti päättärillää. Me ei kuiteskaan oltu vielä ihan naatteja vaan pokettiin siitä tieltä saman tien vasemmalle, missä jossaipäin arveltiin observatorion sijaitsevan. Kyl me se löydettiinki, mutta ei kyllä siitä löydöstä kauheesti kostuttu, vaa jatkettiin eteenpäin. Oli siinä vähä ajatusta, että jos käveltäis ihan sinne Perttulan ulkoilmamuseolle asti. Ei me sit kuitenkaan sinne saavuttu, vaa tultii takakautta sinne niille lammille, joista mä jo mainittinki. Tehtiin sellane kierros.

Niin, se ulkoilmamuseo on aikas hieno paikka, oltii siellä pääsiäisenä. Sinne on roudattu vanhoja puutaloja pitkin maata, ne on siellä ihan jaettu maakunnittain omiin kyliinsä. Sitä aluetta on aika paljon, että siellä voi ihan koko päivän käppäillä ympäriinsä. Me oltii sillo pääsiäisenä siellä piknikillä. Sitte oltii vähän hippasilla ja katteltiin niitä taloja siellä. Se oli sellane mukava päivä. Sieltä museolta se bussi tulee siitä Teremki I:n ohi tänne messualueen tykö. Että tästä meiltä pääsee sinne tosi kätevästi, mutta ei siellä kuitenkaa tuu useesti käytyä. Sitä pitäis vaan aina ottaa ja lähteä.

Antti on kyllä aika mainio. Se on meillä harva se ilta istumassa ja meiän kanssa juttelemassa. Sillä on iha sillai ajatuksia ja sen kanssa on kiva jauhaa kaikista asioista tai iha vaa puhua läpiä päähänsä. Kerra se oli kyllä aikamoinen homma, ku Antti oli ollu auttamassa tätiänsä remontissa, tienas siitä muutaman kympin, joilla me muuten käytiin sen kanssa sitte Jazz-konsertissa. Niin, ku sillä tädillä oli sellane pikkutelkkari, jota se ei käyttäny, niin se anto sen Antille. No Antti sitten lähti iltamyöhäsellä kotio päin se telkkari kainalossaa, ja ku kävellen matka kävi niin hitaasti, niin tietty se pisti juoksuksi, että ehtisi kotio ennen ku alaovi suljetaan. Eihä siinä mitään olis ollu, mutta ku siinä jossain sattu oleen partiossa näitä sinihattusia kiusankappaleita, jotka tietty fiksuina miehinä päättelivät, että Antti on sen telkkarin jostai pölliny ja sen takia ny pakenee juosten rikospaikalta. Eikä sillä Antilla tietenkään ollu mitään papereita mukana, nii putkaanhan ne sen vei yöksi. Antti sitte siellä putkassa makoili ja näki jotain kummia unia ja halluja. Seuraavana päivänä illansuussa ne sen sitten päästi poies ja se meiän talolle päästyään tuliki suoraan meille, se telkkari edelleen kainalossa muovipussiin käärittynä. Siinä me sitten heti tietty Eevan kanssa keiteltiin sille ja itellemme teetä ja ruvettiin veistään. No minä ja Anttihan oltiin siinä niillä main keksitty sellane älytön juttu, että itse asiassa me ollaan sen kanssa yks ja sama henkilö ja tää henkilö, joka on nimeltään Ryhsta, on   Eevan, joka siis ei ole Eeva, vaan Dvedu, vanhempi. Ja tää meiän lapsi Dvedu harkitsemattomilla sanoillaan ja lausahduksillaan itse asiassa tappaa etanoita. Eevalla ku oli välillä tapana sanoo jotain sellasii älyttömyyksii ja tyhmyyksii. Se juttu toimii niin, että jokaista harkitsematonta Dvedun lausahdusta vastaan kuolee yksi etana. Eli sen on oltava varovainen sanojensa kanssa ja mietittävä niitä perin pohjin. Se juttu meni tota rataa, eikä Eeva pysyny ollenkaan mun ja Antin kärryillä, eikä tajunnu koko juttua, jote kun me sitte sillon yöllä jatkettiin, niin se kyllästy, kun siitä tuntu, että me vaa koko ajan kiusataan sitä. Sen takia se sitten kolmen aikaa aamulla painu nukkumaan. Minä ja Antti jatkettiin jauhamista. Joskus tosiaan tuntuu, että meillä menee ajatusmaailma tosi yhteen, että ollaan samalla aallonpituudella, mutta sitte välillä se ei tajuu mua ollenkaan, kuten mun rehujen syöntiä. Sillon oli kyllä hieno yö. Aurinko nousi hiljallee sieltä sotilasakatemian takaa ja vaaleenpunasuus oli kaikkialla. Ja mä halusin sitä miestä iha mielettömästi.

Aamulla yheksän aikaan tuli Veli ja se oli aika hämmentävää selittää sille, että Antti on ollu meillä koko yön juttelemassa mun kanssa, koska Veli oli musta niihin aikoihin kiinnostunu, mutta mä olin joutunu sen torjuun, koska mun rakkaus oli muualla. Se nyt kuitenki tuli tietty just sillon, vaikka olihan se odotettavissa, koska oli lauantai  ja se siis tuli hakeen mua pelaan. Ja tietty mä menin. Join mehua ja menin. Antti tuli kans. Päiväunet oli kyllä sitte myöhemmin pakko ottaa.

Niin, mun ja Antin välille ei sitten kuitenkaan tullu mitää. Enkä mä sitä ois voinu ees tehä omalle poikaystävälleni. Ne kun tuntee toisensa. On ystäviä. Ollaan me kyllä suudeltu. Mutta se oli sellane juttu, ku meiä pojilla oli viimene tentti, siis vihoviimene, ja ne pääs siitä kaikki läpi ja saivat vielä erinomaiset, niin pitihä sitä juhlia. Oltiin Veljen ja Jussin luona, ne asuu siinä meitä vastapäätä, mutta paria kerrosta ylempänä. Meillä on siinä joskus parvekkeiden välistä viittomakeskustelua. Niistä keskusteluista ei kyllä kumpikaan osapuoli yleensä ymmärrä mitää, että poikien on sitten kuitenki ravattava portaat alas ja ylös ja tultava käymään ja selventään asiaa. No bileissä meillä oli tietty viinaa, ruokaa ja musiikkia. Ja Bake, sellane pieni keski-ikäne mies, fysiikan lehtori, laitto piruuttaan mut ja Antin ottaan maljat sellasella perinteisellä systeemillä, että käsikynkkää ja pusu päälle. Ei siinä siis tosiaankaan sen kummempia tapahtunu! Antti vaan oli muutenki sen illan vähä omituine. Tanssitti mua ja sitten taas katosi jonneki. Ota siitä sitte selvää. Ja lisäksi Baken piti sitten ruveta aamuyöllä puhuun mulle, kuinka se haluis kovasti mennä mun kanssa teatteriin tai jonneki. Olo oli aika halpa.

Tää putki kumminkin on jotakuinkin metrin halkaisijaltaan, tai ehkä enemmänkin. Mun syvyysnäkö ja tilavuuksien arviointikyky ei oo mitään parhaimpia. Tohon päälle voisi pistää selälleen ja venyttää selkänikamia mukavasti. Näyttäisi nimittäin aika sopivan kokoiselta sitä tarkoitusta varten. Mä en ole kyllä edes kokeillu, onko se kuuma. Enkä tiiä mitä siinä kulkee. Eikä sillä ole väliäkään, kuljettaako ne sitä pitkin paskaa vai kaukolämpöö. Tää putki on keskus. Tähän kaikki tiivistyy. Kaikki tää, mitä on ympärillä. Kaikki, mitä tapahtuu. Tää putki on läpileikkaus tästä yhteiskunnasta, tästä paikasta ja näistä ihmisistä. Se kuvaa meitä ja meidän elämää. Tätä käytännöllisyyttä ylitse pursuavaa tapaa olla. Kun ei ympäristön, talojen ja pihojen tarvitse olla kauniita, tärkeintä on se, mitä on sisällä. Mitä ihmiset ovat. Mitä he ajattelevat ja tekevät. Uskonko minäkin tosiaan tuohon potaskaan? Osin uskon. Ihmiset soljuvat toistensa ohi jatkuvana virtana, eivät edes huomaa järjettömyyksiä ympärillään, koska se ei ole tärkeää. Tärkeää on se, mitä on. Tämä päivä. Huomista ei ole. On aivan turhaa suunnitella ja kuvitella, turhaa rakentaa kestävää ja kaunista, turhaa kehittää. Turhaa. Me eletään aina vain tänään ja nyt. Tämä putki on nykyisyys. Se on nyt. Huomenna, kuka tietää, miten se on hajonnut. Nyt se on. Siinä se menee. Ja pistää miettimään. Pistää arvioimaan omaa elämää. Että mihin mä oikein pyrin? Mitä mä haluan? Mitkä ovat prioriteetit? Kaunis vai täysi elämä? Kokonaisvaltainen kokemus universumin osana. Matka ruohikkoisella asfaltilla. Talon takana jätevuori.

Tämä sattuu. Kuitenkin sattuu, vaikka ymmärrän. Tuo putki on mun elämä. Se on sitä kaikkea, josta kerroin. Kaikki kokemukseni liittyvät siihen. Tiedän sen. Mutta en haluaisi niin olevan. Haluaisin lämpöä, välittämistä, kiireettömyyttä ja järkeä. Haluaisin… En ymmärrä tätä tapaa, tätä tyyliä. Ei se ole luonnollista. Niin sanotaan. Ei se ole. Mä kellun jossain tähtien välillä. Kaukaisuudessa. Tuo putki on tuossa huomenna, voisin vaikka vannoa. Olenko minä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elän, elänkö tosiaan?

Elämä? Olemassa olemista olevinaan. Tyhjä kauhu tulee illalla tai auringonpaisteisella kadulla tyhjien ihmisten katseiden ohittaessa ...